Bugun...



Bakan Bolat, İş Dünyası Toplantısı’na Katıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Toplantısı'nda güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 13-09-2023 20:19

Bakan Bolat, İş Dünyası Toplantısı’na Katıldı

İzmir'in ülke ekonomisi açısından önemine dikkati çeken Bakan Bolat, hükümet olarak kenti daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleriyle İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen “İzmir İş Dünyası Toplantısı” İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Önceki Dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

Bakan Bolat: Tek yol ihracat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 bütçesinde ihracat desteklerinin yüzde 100'den fazla artırılacağını belirterek, "Bu şu anlama geliyor; inşallah 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini ihracatımızı artırmak için sizlerin istifadesine sunacağız. Bu dönem sloganımız, 'Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak' diyoruz." ifadesini kullandı.

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomi üzerindeki etkisine de işaret eden Bolat, bütün bu olumsuz şartlara rağmen Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, istihdam, sanayi üretimi ve ihracatta artışların sürdüğünü bildirdi. Bakan Bolat, geçen hafta ekonomide 3 yıllık yol haritasını ortaya koyan Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu yol haritasında her kesim için durum tespiti, hedefler ve reformlar yer almaktadır. Bu programın birinci hedefi enflasyonla mücadele ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamak. Bunun için de para, döviz ve maliye politikalarında finansal istikrarı sağlamak, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen, halkımız için refahı ve sosyal adaleti artırmayı hedefleyen hedefler yer almaktadır."

Eximbank vasıtasıyla ihracatçılara 2022 yılında 45 milyar dolar, 2023 yılının 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlandığını anlatan Bolat, "İnşallah 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100'den daha fazla artırılacak. Bu şu anlama geliyor, inşallah 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini ihracatımızı artırmak için sizlerin istifadesine sunacağız. Bu dönem sloganımız, 'Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak.' diyoruz." ifadesini kullandı.

İzmir Valisi Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun da konuşma yaptığı toplantıda, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Orta Vadeli Program ve kentteki yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özgener: Enflasyonla mücadele birincil önceliğimiz

Bakan Bolat’ı ilk kez İzmir’de ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Orta Vadeli Program’da mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümler ana başlıklarıyla belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesiyle ilgili atılacak adımların tavizsiz uygulanmasını temenni ediyoruz. Bu hedefleri hayata geçirirken, enflasyonla mücadele hiç kuşkusuz birincil önceliğimiz olacak. İşlerimizin sürdürülebilirliği ve yatırım kararlarını sağlıklı verebilmemiz açısından, enflasyon seviyesini ve para politikasının yönünü bugünden tahmin etmemiz gerekiyor” dedi.

Özgener sözlerine şöyle devam etti: “Finansal sorunların bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde üyelerimizin düşük maliyetli kredi alabilmeleri büyük önem taşıyor. Özellikle pandemi döneminde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatiflerinin uygun faiz oranlarıyla esnaflarımıza ciddi destek sağladığını gördük. TOBB’a bağlı Odaların üyeleri bu imkanlardan faydalanamadılar. Oysa ki, birçok sektörde Odamız üyeleri ve esnaf odası üyelerinin yaptıkları işler ve faaliyet alanları benzerlik gösteriyor. Benzer şartları taşıyan firmaların esnaf veya tacir olduğuna bakılmadan devlet destekleri ve krediler konusunda aynı imkanlardan yararlandırılmasının, desteklerin etkin ve adil dağılımı açısından önem taşıdığını düşünüyoruz.

Toplantıya kimler katıldı

Toplantıya, T.C. Ticaret Bakan Yardımcıları Sezai Uçarmak, Volkan Ağar, Mahmut Gürcan, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Geçmiş Dönem Milletvekili Necip Kalkan, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, TÜMSİAD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çoruk, EGİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, MÜSİAD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Temur, TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, ASKON İzmir Şube Başkanı Ahmet Kutay, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakan Ürün ve Metin Akdaş, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Bülent Uçak ve Ercan Korkmaz, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, İZTO ile EBSO ve İTB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanlık Divanları katıldı.

 

 




Editör: Nurten Öğüt




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI