Bugun...



Betül Altınörs Çetin; Stoneware ile hazırlanan ürünü nesilden nesile aktarabilirsiniz

Menemen Belediyesi'nin düzenlediği 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, kıtaları birleştirerek yoğun bir yabancı katılım ve Türkiye'nin dört bir yanından konuklarıyla 15-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 31-10-2023 23:26:52 Tarih: 19-09-2023 20:03

Betül Altınörs Çetin; Stoneware ile hazırlanan ürünü nesilden nesile aktarabilirsiniz

Stoneware ülkemizde çok fazla bilinmeyen bir ürün. Avrupa’da çok fazla bilinen ve kullanılan seramikten daha dayanıklı olmasıyla tercih edilmektedir. Seramikten daha dayanıklı olmasıyla stonawareden üretilen ürünler mikrodalga fırına koyulabilmektedirler. Bulaşık makinesinde rahatça yıkanabilmektedir. Menemen şehir parkında açılan stantların büyük ilgi gördüğü festival’de Stoneware ürünleri hakkında bilgi veren Betül Altınörs Çetin ile çalışmalarını konuştuk.

Betül Altınörs Çetin, sanata olan ilgisinin hem liseyi hem de üniversiteyi grafik alanında okumasına vesile olduğunu söyledi.

Çetin sözlerini şöyle sürdürdü; Ailem ne kadar benim öğretmen ya da doktor olmam konusunda daha istekli olsa da benim en büyük arzularımdan biri yaptığım tasarımları insanlara gösterebilmek ve tasarımlarım yolu ile kendimi ifade edebilmekti.

14 sene boyunca çeşitli reklam ajanslarında sanat yönetmeni olarak çalıştım. Hem yerel hem de uluslararası firmaların birçok projelerinde ve reklam filmi çekimlerinde yer aldım. Reklam sektörü, her daim yoğun bir çalışma temposuna ve uzun çalışma saatlerine ayak uydurmayı gerektiriyor. Bunun sonucu olarak, kendinize ve sevdiklerinize vakit ayıramadığınız gibi fiziksel ve zihinsel yorgunluk kronikleşiyor. Bu ve bunun gibi daha birçok problemden uzaklaşmak ve kendimi rahatlatmak adına halihazırda ilgi duyduğum seramik sanatına yöneldim ve bir seramik kursuna başvurdum. Bu kursta başlangıç seviyesinde bir eğitim aldım fakat zaman içinde farkettimki benim seramik sanatına olan ilgim ve sevgim sebebiyle bu sanata daha fazla vakit ayırmak ve sadece bu iş ile ilgilenmek istedim. Bu sebeple işimden ayrılıp seramiğe dair ne varsa araştırmaya ve öğrenmeye başladım. Tornayı dahi kendi kendime deneme-yanılma ile öğreniyorum. Eve seramik fırını alarak çamur cinslerini tek tek denedim. Sır kombinasyonlarının hangi çamurda hangi derece aralığında nasıl tepkiler verdiğini denemeler yaparak keşfettim. Yaptığım ürünleri lakabım olan Betz adını kullanarak bir instagram sayfası açıp oradan paylaşmaya başladım.

Zaman içerisinde stoneware’in ne kadar iyi bir çamur olduğunu anladım. Stoneware ne diye sorarsanız yüksek derecede pişirilen bu çamur türü yüksek ısıdan dolayı gözeneklerin kapanmasıyla birlikte daha dayanıklı ve su geçirmez bir yapıya sahip oluyor. Gözenekler kapandığı için bakteri oluşumunun da önüne geçilmiş olunuyor. Seramik ve stoneware arasındaki fark ise seramik düşük derecede pişirilen bir çamur olduğundan gözenekler kapanmıyor ve bakteri oluşumu için müsait bir ortam oluşuyor. Seramikten yapılan bir ürün uzun yıllar kullanım için uygun olmazken stoneware ile hazırlanan bir ürünü nesilden nesile bile aktarabilirsiniz. Stoneware ile hazırlanan ürünleri bulaşık makinesinde yıkayabilir, mikrodalga fırında ve fırınlarda kullanabilirsiniz.

Olabildiğince herkese seramik yerine stoneware almalarının onların sağlığı açısından daha iyi olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Seramik, stoneware’e göre daha ucuz bir malzeme olduğundan daha fazla tercih ediliyor olabilir ancak sağlık açısından stoneware kullanımının ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle insanlara da kendi instagram sayfamdan olabildiğince bu durumu açıklamaya çalışıyorum. Keza sır konusu da aynı şekilde, ne kadar gıda ile uyumlu sır kullansanız da fırından çıkan her ürün gıda ile uyumlu olamayabiliyor. Örnek olarak bazı üreticiler tasarım açısından etkili bir görsel yaratmak için altın içeren sır kullanabiliyor. Özellikle bardağın ağız kısmına uygulandığı zaman sağlık açısından kullanıma uygun olmayan bir ürün ortaya çıkmış oluyor. Bu tip sırlar kurşun içerdiğinden gıdalar ile uyumlu değildir. Kişilerin sağlığı açısından bunu tercih etmemesi gerekiyor. Sadece tüketicinin değil, üreticilerin de bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor.

Siz siz olun, satın aldığınız ürünün ne olduğunu ve sağlınıza nasıl bir etkisi olduğunu mutlaka araştırın.

Ürünlerimi merak edenler instagram/betzceramic hesabımı takip edebilirler.




Editör: Nurten Öğüt




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kültür Sanat Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI