Bugun...


Nurten Öğüt

facebook-paylas
Şizofreniyi hastanın ailesinin öğrenmesi önemli.
Tarih: 29-01-2023 19:35:00 Güncelleme: 29-11-2023 20:09:00


İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, şizofreni hastaların en az yarısında yeti kaybına yol açan hastalık döneminde, hastaların ve yakınlarının birbiriyle dayanışmasını sağlamak için sık sık biraraya geliyor.

Karabağlar’daki dernek binalarında Şizofreni ile ilgili toplumdaki yanlış ön yargıları değiştirmek, toplumu, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmek amacıyla toplantılar yapan  İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Durna, ile konuştum…

 

““Emekli Fen Bilgisi öğretmeniyim. Yirmi yıllık öğretmenlik hayatıma Kırşehir/Kamanda başladım. İzmir’in Tire ilçesinde on dört yıl, Gaziemir ilçesinde iki yıl, Esendere’de bir yıl görev yaptım. Oğlum 13 yaşına geldiğinde şizofreni ile tanıştık. Sanki evimize bomba düştü. Uzun yıllar çaba harcadık. Hasta, hastalığını tek başına yaşamıyor. Ailede onunla birlikte yaşıyor. Sanrıları başladı. Şizofreni tedavi edilen bir hastalık, ancak tedavisi uzun yıllar sürüyor. Tedavi döneminde ailenin rolü çok önemli. İlaçlarını düzenli verdik, davranışlarını dikkatlice izledik, doktorlarına doğru bilgiler verdik. Şimdi 35  yaşında. Çok iyi. 4 yıllık evli. Kendi evinde eşiyle günlük hayatını rahatlıkla sürdürüyor.”

 

Şizofreni hastalarının ailelerinin derneğe üye olmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Nilgün DURNA, şöyle devam ediyor: Hastanın önüne yemek verip dışarıya çıkarmamak önemli değil. Hastanın ve ailenin şizofreniyi öğrenmesi lazım. Onların hayatın içinde yaşam sürmeleri için bu hastalığı öğrenmeleri şart.  Toplumda var olan şizofreniye yönelik "damgalama" eğilimlerine karşı savaşmak toplumdaki damgalama eğiliminin hastaların ve hasta yakınlarının toplumdan uzaklaşmasına ve tedaviyi reddetmesine yol açıyor.”

Hasta ve hasta yakınlarının İzmir şizofreni Dayanışma Derneğine üye olmasını isteyen DURNA, hastalarla koro çalışmaları yapıldığını konser verdiklerini, fotoğraf çekimleri yapılıp sergi açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tarihte Şizofreni hastalığına yakalanan birçok ünlü var. ABD’li caz trompetçisi ve kompozitörü Tom HARRELL, ABD matematikçisi John Forbes NAS, İskoçyalı Futbol oyuncusu (kaleci) Andy GORAM, Modern Fiziğin dehalarından Albert EİNSTEİNS, Ressam Louis WAİN ünlülerden bazıları.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI