Yapılan araştırmalar çocukların birçoğunun anne babalarıyla birlikte yattığını gösteriyor. Hatta bu durum neredeyse yetişkinlik dönemine kadar devam edebiliyor. Oysa ki, çocuğunuzun bireyselleşmesini engelleyen bu alışkanlığını değiştirmek elinizde...
Çocukla birlikte yatma talebi bazen ebeveynden, genellikle de çocuktan geliyor. Ebeveynler çocuklarının 'üstü açılmasın, üşümesin' diye ya da özellikle bebeklik döneminde kendi kontrolünde olmasını istedikleri için aynı odada veya aynı yatakta yatabiliyorlar.
Oysa ki, bu durum uzmanlar tarafından çocuğun kişiliğinin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden olarak görülüyor. Yaş, gelişim dönemleri ve çocuğun yaşadığı sorunun derecesi önemli olmakla birlikte, bu isteğin nedenleri tespit edildikten sonra, aşama aşama soruna çözüm getirmek için psikolojik yardım almak şart.
Çocuğunuza mutlaka özel zaman ayırın. Bu zamanın kaliteli olmasına, iletişim içermesine dikkat edin. Yapacağınız etkinlik için istekli olduğunuzu hissettirin.
Çocuk için 2-3 yaş, okula başlama, yaşantısındaki değişimler, cinsel gelişim dönemleri-kardeş doğumu-aile sorunları gibi kritik dönemler vardır.
Bunları iyi takip edin ve bilinçli davranmaya çalışın.
Anne -babanın kaygılı yapısı, korumacı ya da baskıcı tutumları da bu sorunu ortaya çıkarabilir. Evdeki stres çocuğun kaygılarını artırır. Sakin ve sabırlı olun, sorunları birlikte çözmeyi teklif edin.
KAPIYI ARALIK BIRAKIN
Uyku öncesi ortamı sakinleştirin.
Kapıyı aralık bırakmak, ışık yakmak veya çocuğun bir oyuncağıyla uyuması sağlanabilir.
Çocuk uyuyuncaya kadar anne ya da baba yanında kalabilir (kitap okuyabilir vs.)
Onu anladığınızı hissettirin.
Sorunun çözümüne aşama aşama gidilmeli, önce kaygı -korku aşılmalı, sonra davranış çalışmaları ve ödüller kullanarak önce ayrı yatakta aynı odada, sonra ayrı odaya geçiş yapılmalıdır.
KORKULARI OLABiLiR
Günümüzde koruyucu ruh sağlığı kavramı çok önem kazandı. Artık sorunlar ortaya çıkmadan ruh sağlığını koruma amaçlı pekçok çalışma mevcut.
Sevgiyle Kalın