Bugun...



İzmir'de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele..

Kalıntısız ve katma değerli üretim amacıyla Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin Akdeniz Meyve Sineği mücadele tuzağı, Menderes Gümüldür’de gerçekleştirilen tören ile üreticilere dağıtıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 10-11-2023 00:04:06 Tarih: 28-07-2023 10:18

İzmir'de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele..

Törene AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve üreticiler katıldı.

 Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Öncelikle geçtiğimiz bir yıl boyunca biyoteknik mücadele konusunda gösterdikleri hassasiyet ve yoğun emekleri için başta Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge vekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personele ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bizim üretim ve ihracatta başarı için iki temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Avrupa ve Rusya bizim için en önemli pazarlar ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli

Başkan Uçak, “Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli. Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç senedir üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için en önemli pazarlar ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli. Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışama devam etmemiz gerekiyor. Bitkisel üretimde biyoteknik mücadelenin bizim için memleket meselesi boyutundadır. Eylül ayında başlayacak olan narenciye sezonumuzun bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Beş bin tuzak dağıtıldı

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir tarımın turizmin kalbi. Bütün üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Desteklerle üreticiyi garantili ürünlerle buluşturduk. Küresel ısınmayla mücadele ediyoruz özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kayıtları sıkıntılarını Bakanlığımıza götürdük yakın zamanda çözeceğiz artık üretici bazlı olarak ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla mücadelede akıllı tarım önemli. Bu yüzden bugünkü etkinlikte üreticilerimize 5 bin tuzak dağıtıldı.” dedi.

İyi Tarım Uygulamaları’nda Ege’nin birincisiyiz

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “160 bin ton mandalina üretimimiz var. Satsuma mandalina tadı ve aroması ile dünyada biliniyor. Seferihisar, Selçuk, Menderes’te Satsuma mandalinanın yüzde 80’i ihracata gidiyor. Bu yüzden hiçbir sorun yaşamamalıyız, zararlı popülasyonu ile mücadelede kullanılan kimyasal kalıntıdan dolayı geri dönmemesi gerekiyor. Biyoteknik mücadele gerekiyor Akdeniz meyve sineğine ihracatta sıfır tolerans var. Bu yüzden bu tuzaklar çok önemli. Bölgenin tamamı mücadele etmeli. 10 günde iki mahallede bütün üreticilere bedava tuzak dağıtacağız Bakanlığımız İyi Tarım Uygulamaları üretimine destek veriyor. İyi Tarım Uygulamaları’nda Ege’nin birincisiyiz.” dedi.

Tarımsal planlama ve üretim planlaması ile ilgili ilk adımı 2024 üretim sezonunda atacağız

Özen, “Çiftçilerimiz bilinçli ve özverili üreyim yapıyor, güvenilir üretim yapıyoruz. Bakanlığımız ile radikal adımlar atıp tarım kanununda değişiklik yapacağız. Kanun ile birlikte üreticilerin sevineceği tarımsal planlama ve üretim planlaması ile ilgili ilk adımı 2024 üretim sezonunda atacağız. İzmir’de nerede ne kadar üreteceğiz bu planlama yapılacak. 150 bin üreticinin 50’si ÇKS’ye kayıtlı. ÇKS’yi mülkiyet olarak değil üretici olarak yapacağız ve kayıt altına alacağız. Domates hasat sezonundayız. Salça fabrika sahipleri üreticilerimizin emeğinin karşılığını vermeli. Sözleşmeli üretimle ilgili yeni bir mevzuat çalışması var. İklimsel değişiklikten üreticilerimizin minimum zarar görmesi için sigorta altına alınmasının önemini de bir kez daha vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünya Gıda Kahramanı” ödülü

Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, “Yerel üretimlerle kamu sektörü Turuncu Ellerin hep yanında oldu ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünya Gıda Kahramanı” ödülüne layık görüldük. Tüm bölge kadınlarını aramızda görmek istiyoruz. Mandalinadan ürettiğimiz tüm ürünler artık Migros’ta satılacak. Dubai’ye de teklif verdik. Bölge halkı olarak bütün ürünlerimizi katma değere dönüştürüp ekonomiye katalım.” dedi.

 

 

 




Editör: Nurten Öğüt




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI