Bugun...



Turizmde Mesleki İşaret Dili

İzmir Rehberler Odası’nın (İZRO) Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği ile başlattığı, “Turizmde Mesleki İşaret Dili” (Vocational Sign Language on Tourism) Projesi kapanış toplantısı İzmir Ticaret Odası Seminer Salonu’nda 26 Mayıs Cuma günü gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Tarih: 27-05-2023 19:58

Turizmde Mesleki İşaret Dili

Toplantıda İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade, İZRO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayça Kesici, Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kaya ve Koordinatörü Gamze Kaya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Kaan Erge yer aldı.

Proje kapsamında A1, A2 ve B1 seviyesinde turizm odaklı işaret dili öğretim müfredatı hazırlandığını söyleyen Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kaya proje hakkında şu bilgileri verdi;

Turizmde Mesleki İşaret Dili (Vocational Sign Language on Tourism) projesi, başta turist rehberleri olmak üzere tüm turizm sektörünün dil gelişimine destek veriyor.

Turizm mesleki yabancı dili, turizm alanında çalışan insanların, yabancı turistlere daha iyi hizmet sunmak amacı ile kullandıkları dilsel araçların tümü olarak tanımlanır. Seyahat acenteleri ve turizm organizasyon firmaları; yabancı dil bilen kişiler ile değil, yabancı dili turizm boyutuyla bilen, başka bir ifade ile mesleki yabancı dil bilen tur rehberleri ile çalışmayı tercih eder.

Çünkü turist rehberliğinde iletişim, alanın tüm unsurları (seyahat, konaklama, ören yeri-müze ziyaretleri vb.) ve yapılarıyla bağlantılı ve belirgin bir dil kullanımını gerektirir. Diğer mesleki diller de bu ve benzeri ihtiyaçtan doğar. Mesleki yabancı diller olguları, olayları ve süreçleri açıkça adlandırma ve açıklama amacını güder. Aynı durum kendine özgü dilbilgisi ve gramer yapısı olan işaret dilleri için de geçerlidir.

İZRO’nun gerçekleştirdiği araştırmalar; mesleki olarak rehberlerin ihtiyacını karşılayacak, turizm odaklı herhangi bir mesleki işaret dili öğretim programının ve dolayısı ile öğretim materyallerinin, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında olmadığını ortaya koymuştur. Bu durum projemizi hazırlamamızın en temel gerekçesidir. Proje, turist rehberlerinin, anahtar yeterliliklerinden biri olan dil gelişimlerini geliştirerek ve yeni bir dil öğrenmelerini sağlıyor. Dil öğreniminde yenilikçi yaklaşımlar ve dijital teknolojiler sunuyor.

Projemiz kapsamında A1, A2 ve B1 seviyesinde turizm odaklı işaret dili öğretim müfredatı hazırlandı. Hazırlanan müfredata yönelik olarak uzaktan öğretim materyalleri ve ölçme değerlendirme araçları üretildi. Bunun yanı sıra binden fazla kelimenin işaret dili karşılığının yer aldığı online “Turizm Terimleri İşaret Dili Sözlüğü” hazırlandı.

Uluslararası projenin çalışmalarını gerçekleştirmek üzere dört ülkeden, beş kurum tecrübelerini bir araya getirerek, işitme engellilerin ve turist rehberlerinin ihtiyaçlarını aynı anda en iyi şekilde karşılayacak şekilde çalışmalarına başladı. Bu amaçla; İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO), Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği (İzmir), Doncaster Deaf Trust (İngiltere), RWB Essen (Almanya) ve NCA (Portekiz) kurumları bir araya geldi.

Farklı ülke işaret dillerini öğrenmek, daha fazla bilgiye ve projenin tüm sonuçlarına ulaşmak için lütfen www.vslontourism.com adresinde yer alan siteyi ziyaret ediniz.




Editör: Nurten Öğüt




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Gündem Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI